Maak je hard voor de antiracisme-aanpak!
- Naomi
- 9 okt 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 4 jan 2021
Ruim 27 procent van de Nederlandse inwoners ervaart discriminatie. Zoals je misschien al weet speelt racisme ook een grote rol in het onderwijs. Leraren die bepaalde leerlingen voortrekken, schooladvies, klasgenoten die opmerkingen maken over je afkomst, achtergrond, haarkleur, huidskleur en/of gewoontes en ga zo maar door. Alleen al daarom moet de antiracisme-aanpak op scholen harder aangepakt worden (Andriesse.i. 2020)
Ten eerste is er een opvallende groei in de mate van ervaren discriminatie in het onderwijs. Hier gaat het vaak om ernstige vormen van discriminatie. Hierbij kun je denken aan geweld, bedreiging of seksuele intimidatie. In het onderwijs moeten leerlingen maar ook docenten zich veilig en geaccepteerd voelen. Dit is nog niet het geval en moet dus harder aangepakt worden ( Andriesse.i. 2020)(School & veiligheid, 2020).
Ten tweede zijn de gevolgen van ervaren discriminatie in het onderwijs erg groot. Uit onderzoek is gebleken dat 3 procent van alle scholieren en studenten in Nederland meldt gestopt te zijn met hun opleiding als gevolg van discriminatie. Onder de LHB-studenten en scholieren is dit zelfs 8 procent. Er zijn leerlingen die zich niet veilig voelen of minder vertrouwen in zichzelf hebben als gevolg van discriminatie. Ze kunnen zich terugtrekken uit de samenleving, wat niet het geval zou moeten zijn. Discriminatie zou niet mogen bestaan,
maar helaas is dit wel het geval. Racisme op scholen moet harder aangepakt worden (NJI, 2020) (School &veiligheid, 2020)(Stichting IDb, 2020).
Echter, is het huidige antiracisme-aanpak niet effectief. Door op scholen over stereotypen te praten, worden die geactiveerd in je hersenen en wordt het juist onthouden (vaak onbewust). Leerlingen moeten dus constant alert zijn, zodat zij herkennen wanneer ze onbewust een stereotiep beeld vormen. Natuurlijk moet er ook opgelet worden dat zij dit beeld niet uiten. De huidige antiracisme-aanpak dat scholen nu hanteren is dus niet effectief (Sociale vraagstukken, z.d).
Maar de antiracisme-aanpak kan ook anders. Een van de effectieve methoden zijn: je in proberen te leven in iemand die gediscrimineerd wordt en het stimuleren van empathie. Als leerlingen dit meteen vanaf de basisschool meekrijgen daalt het percentage gediscrimineerde scholieren en of leerlingen. Ook is uit onderzoek gebleken dat het houden van een dialoog binnen de school veel effect heeft in de relatie tussen scholieren en docent. Ze krijgen meer begrip voor elkaar en reflecteren op wat ze zelf ooit hebben gezegd over een ander en hoe dit anders kan (Sociale vraagstukken, z.d).
Kortom, de antiracisme-aanpak op scholen moet harder aangepakt worden. De ministerie van onderwijs moet hier nog eens goed naar kijken. Want ruim 27 procent van de Nederlandse inwoners ervaart discriminatie. Er is een opvallende groei in de mate van ervaren discriminatie in het onderwijs. Ook zijn de gevolgen van ervaren discriminatie in het onderwijs, groot. Een percentage scholieren maakt zijn/ haar studie niet af en ze trekken zich terug uit de samenleving. Toch helpt de huidige antiracisme-aanpak niet. Maar uit onderzoek is gebleken dat het stimuleren van empathie wel effectief is. Deze methode moet daarom op elke school gehanteerd worden. De Antiracisme-aanpak moet harder aangepakt worden en dit doen wij samen als één team.

Comments